Strid i bebyggelse

Strid i bebyggelse är en särskild typ av krigföring. Som kanske hörs på namnet tränar man här för att strida i stadsmiljö vilket är väldigt utmanande. För den som vill göra lumpen och fokusera på denna typ av uppgifter går det att söka sig till stadsskytte. De utbildas på Livgardet i Kungsängen och utbildningen kan närmast liknas vid en jägarutbildning. För att bli stadsskyttesoldat behöver du vara i väldigt god fysisk form då det ställs höga krav på både rörlighet och styrka.

Utmaningar med strid i bebyggelse

Det finns väldigt många utmaningar med att slåss i en bebyggd miljö. Dessa skiljer dig åt mellan anfallaren och försvararen där den som försvarar har ett stort taktiskt övertag. En försvarare har goda möjligheter att minera, sätta upp hinder och förbereda med prickskyttar på tak och i fönster. Enligt Genevekonventionen har dessutom en angripande part ett stort ansvar för att undvika att civilbefolkning skadas eller dödas. Om den följs kan det då bli svårt att skilja på vem som är kombattant och vem som inte är det. Särskilt under hård stress. Om du till exempel övar på att forcera innerdörrar med ett mål bakom så kommer du snabbt märka att det är oerhört svårt att se om målet är civilt eller inte innan det är för sent. Om du tvekar riskerar du att bli skjuten själv. Om du agerar för hastigt riskerar du att göra dig skyldig till ett krigsbrott.

Förbered dig för stadsskytte

Om du vill utbilda dig till stadsskyttesoldat är det klokt att förbereda dig fysiskt och psykiskt. Det kommer vara jobbigt på bägge plan. Det kan starkt rekommenderas att träna mycket själv innan. Satsa på hård konditionsträning och styrketräning, samt gärna någon form av akrobatisk träning eller klättring. Om du vill specialträna på själva tjänsten går det alltid att köpa upp ett lager innerdörrar som du kan öva på att sparka in. Se dock alltid till att fråga husägaren innan du testar detta. Du kommer förmodligen skada inte bara dörren utan även dörrkarmen och gångjärnen.

För att förbereda dig inför de psykiska utmaningarna är långmarscher med tung packning ett bra alternativ. Särskilt om du kombinerar det med hårda deadlines på när du ska ha klarat av en sträcka, samt begränsat med sömn och mat. Den som vill ha en riktig utmaning hämtar inspiration från äventyraren Göran Kropp som inför sin bestigning av Mount Everest bosatte sig i en grusgrop. Där slog han först en tärning om hur många timmar han skulle få sova. Därefter fick ett nytt tärningskast avgöra hur många gånger han skulle springa upp och ner för grusgropen innan han fick vila. Det är en metodik som simulerar det psykiskt jobbiga i att aldrig kunna förbereda sig på hur jobbig en uppgift kommer bli, utan du kommer behöva anpassa dig efter omständigheterna.

kheera