Förberedelser i hemmet

Även om man inte själv arbetar inom militären eller är speciellt insatt i vad som sker där kan det vara klokt att förbereda lite i sitt eget hem. Det var inte speciellt länge sedan broschyren “Om kriget eller krisen kommer” om krisinformation delades ut i brevlådorna runt om i landet. Men hur kan man egentligen förbereda sig på ett bra sätt?

Se över sätt att laga mat och hålla värmen

Det kan vara bra att se över olika sätt att hålla värmen och laga mat. Om man först börjar titta på det när krisen är där är man för sent ute. För att hålla värmen är det bra att ha sovsäckar, filtar, kuddar och värmeljus på en plats där man vet att man har dem. Det räcker ofta ett tag. Det kan också vara bra att ha en vedspis eller liknande men det är inte alltid det går att lösa.

För matlagning är en fungerande vedspis självklart ett riktigt bra val. I andra hand går det också bra med en grill, ett spritkök eller ett gasolkök. På samtliga dessa sätt kan man laga mat. Nackdelen är att grillar med mera ofta bara ska användas utomhus.

Förbered mat och vatten

Det är alltid bra att ha mat och vatten nära till hands om en katastrof sker. Man bör räkna med att det går åt omkring två liter per person och dag bara till matlagning och dryck. Det är inte fel att ha ett par dunkar hemma som man fyller med vatten. Det gäller sedan att man roterar vattnet ungefär var sjätte månad. Det kan också vara bra att ha lite mat hemma som håller länge och som är lätt att tillaga eller kan ätas rå. Konserver av olika slag, knäckebröd, mjukost med mera håller flera år i rumstemperatur.

Husdjur

Om man har husdjur är det bra att komma ihåg att även förbereda för dem. Vatten, filtar, eventuell kattlåda, sand och foder bör alltid finnas hemma. En bra bur till djuret som kan användas vid transport är också bra att ha. Då kan man ta med sig djuret om man måste lämna sitt hem. Det är inte fel att packa en väska som alltid står redo med en flaska vatten med mera.

Kontanter hemma

Om det blir ett större strömavbrott eller om något annat händer kan det vara så att riksbanken stänger, och bankkorten kanske inte fungerar. Då kan det vara bra att ha lite kontanter hemma. Med hjälp av dem kan man i alla fall köpa lite extra mat och kanske tanka bilen om det finns en tankstation som tar kontanter. Man behöver inte ha en hel månadslön i kontanter men några tusenlappar kan vara bra att ha i beredskap.

kheera