Vilka kan hjälpa till?

När det gäller kriser och katastrofer är det många som tänker på sig själva. Det är dock som så att man ofta klarar sig bättre om man hjälps åt. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Men vad kan man egentligen göra?

Utan kunskaper

Om man inte har så mycket kunskaper kanske man trots allt kan hjälpa till. Det finns alltid något som behöver göras när en kris drabbar ett område. Kanske kan man hjälpa till med att transportera människor mellan olika platser, man kan försöka få tag i olika material med mera.

Rensa och städa

Beroende på vilken katastrof det är som har drabbat området kan det finnas behov av att städa och rensa en del. Kanske ligger massor av träd på vägarna, det kan ha flugit runt massor av skräp med mera? Det kan även yngre vara med och städa. Genom att sätta upp sopsäckar kan man snabbt få ett område rent. Små grenar kan samlas ihop och användas som bränsle om det inte finns elektricitet, och större träd kan läggas på hög. Det är bra att få vägar med mera farbara så snabbt som möjligt och det kan också vara klokt att rensa undan från vattendrag med mera.

Hjälps åt med vatten och annat

Om man har dunkar, hinkar, flaskor och annat kan man hjälpas åt med att få hem vatten. Oavsett om det är dricksvatten eller om det bara är vatten att diska, spola toaletten med eller liknande kan det vara klokt att få hem en hel del. Det är ofta bättre att dela upp sig på olika uppgifter, än att alla följer med och gör samma sak. De personer som hämtar vatten kanske också kan plocka frukt, bär eller fiska medan de är ute?

Få tag i mat

Om det är en större katastrof kan det vara utmanande att få tag i mat. Då gäller det att ta vara på det som finns i naturen. Rabarber, äpplen, päron och annat man kan få tag på i trädgårdar är guld värt. Det finns också fisk i sjöar och vilda djur i skogen. Ofta har man också en hel del mat hemma som kan vara bra att ta tillvara på. Mat i kyl samt frys kommer snabbt att bli dålig. Man kan laga till en del och äta. Kött kan torkas och det gäller också för frysta svampar, bär med mera.

kheera